miercuri, 20 ianuarie 2010

Adolescenta


Toata lumea vorbeste despre ea - cateodata cu bucurie si emotie, cateodata cu teama si neliniste. Cateodata se vorbeste despre ea parca ar fi o boala. Si cuvantul acesta suna tare caraghios, dar totusi ce este pubertatea???


Pubertatea sau adolescenta, este acea perioada in care te maturizezi si te transformi dintr-o fetita intr-o tanara femeie. Cuvantul pubertate vine de la cuvantul latinesc ” pubertas” care inseamna adult, iar cuvantul adolescenta vine din cuvantul latin “adolescere” care inseamna a creste. Cand oamenii folosesc cuvantul pubertate, de obicei se refera la toate modificarile fizice ce au loc in corpul unui copil in aceasta perioada, majoritatea acestor schimbari dand posibilitatea unei femei sa conceapa si sa nasca un copil. Cand oamenii folosesc cuvantul adolescenta, de obicei se refera nu numai la schimbarile fizice ci si la noile ganduri, sentimente, relatii si responsabilitati pe care le au copiii care devin tineri adulti.



Atat fetele cat si baietii trec prin aceasta perioada, numai ca de obicei fetele incep sa se maturizeze pe la varsta de 9-11 ani si baietii incep cam cu un an mai tarziu pe la varsta de 10-12 ani.



In aceasta perioada corpul tau creste, se dezvolta si se transforma mai rapid decat in orice alta perioada din viata ta. Si nu numai - personalitatea ta, sentimentele, gandurile, dorintele tale sunt intr-o continua schimbare. Si felul in care cei din jur te privesc incepe sa se schimbe - pe de o parte esti mai independenta dar asta pe de alta parte devii responsabila de faptele tale - si acest lucru poate fi infricosator. Da stiu aceasta perioada poate fi plina de temeri, neliniste, confuzii si de mii de intrebari. Dar aminteste-ti ca exista o explicatie si un raspuns la fiecare din acestea - chiar daca asta nu intotdeauna te va ajuta sa te simti mai bine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu